Precedent Kanchanjunga Apartments

Instructor: Louis Molina
Studio: Woodbury 3A
Site Location: Mumbai, India
Design Intent: Charles Correa designed the Kanchanjunga Apartments in 1983.  He mainly worked on the sectional displacement by bringing changes in the floor surfaces.He applied cellular planning by using interlocks in one and half story 3 and 4 bedroom units with two and half story 5-6 bedroom units.Small displacements in levels differentiated the external earth filled terraces with internal elevated living volumes. In Bombay a building has to be oriented east-west to catch the prevailing sea breezes and open up the best views of the city. Arabian sea on one side harbor on the other. 2 of 4 types of the apartments are oriented to the west view to the harbors and the other half of them to the east of the Arabian Sea. 62.5% of the total verandahs are oriented to the view of harbors(east). It is also the correct orienting for the sunshine instead of west.The types occurring at the top and ground floor are a little a bit changed because of their position with its concrete construction and large areas of white panels, it bears a strong resemblance to modern apartment buildings in the West. However, the garden terraces of Kanchenjunga Apartments are actually a modern interpretation of a feature of the traditional Indian bungalow: the verandah. In a bungalow, the verandah wraps the main living area.The color expert says that the quality of sunlight, climate and culture influence color choices: hence one would observe a preference for blue and its shades in the west while in India and other Asian countries one finds a pre-dominance of reds and yellows.

X.png

Diagrams:

Access + Circulation:

Part - Whole relationship:

Dwelling patterns:

Structure + Layers of building systems:

It is made from reinforced concrete.32 stories high with 6.3 m cantilevered terrace garden.Central core of 7.8x6.9 m house the lifts and service areas.This central core also acts as a main structural element in resisting lateral loads.Central core was const.ahead of the main structureusing SLIP method ofconstruction

Thresholds + Porosity:

The site has a separate road for individual approach which is connected to the main road.Building is approachable from two opposite sides, one from east and one from west.

Sun diagram:

Light transparency:

Great deal of transparency has been achieved by use of terrace gardens and large openings on every floor.10% to 15% of each floor area has been provided as common circulation.Max. facilities provided using min. circulation.

Urban fabric + Connection :